Wykonanie

Gozleme to bardzo popularne tureckie
chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie
mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze
szpinakiem podana z
sosem czosnkowym.Składniki:350 g
mąki chlebowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru240 ml letniej
wody4 g
drożdży suszonych albo 20 g świeżychNadzienie:300 g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnkuokoło 50-80 g
sera fata
sól,
pieprzłyżka
masła i
oleju do smażeniaNadzienie: Opłucz
szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na
maśle i
oleju. Dodaj drobno pokrojony
czosnek, dopraw
pieprzem z
solą nie przesadzaj bo
feta jest słona. Przestudź.Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu
suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych
drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz
drożdże dodaj łyżeczkę
cukru i wlej około 100 ml
wody wymieszaj i poczekaj aż
drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do
mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż
szpinak i posyp pokruszoną
fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony.