Wykonanie
Bardzo pozytywnie kolorowa, wypełniona po brzegi warzywami,
szynką i
jajkami przepiórczymi
galaretka. Fantastycznie uświetni nasz stół wielkanocny :DSkładniki:1 L
bulionu300 g
szynki100-130 g
marchewki konserwowej200 g
brokuła250 g
kukurydzy konserwowej260 g
groszku konserwowego1/2
czerwonej papryki10
jajek przepiórczych2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie
żelatyny na 1 L+1łyżeczka
sól i
pieprz do smakuDodatkowo folia spożywcza i forma keksówka 30x11 cm
Przepiórcze jajka gotujemy na twardo 3 minuty.
Brokuła gotujemy al dente, po wyjęciu z wrzątku wsadzamy go do zimnej
wody (żeby zachował ładny zielony kolor).
Szynkę i
paprykę kroimy w drobna kostkę.
Groszek,
marchewkę,
kukurydzę odsączamy z zalewy.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, w razie czego doprawiamy
sola i
pieprzem, dodajemy agar i mieszamy. Jeśli wykorzystamy
żelatynę należy wcześniej ja zalać
woda i poczekać aż napęcznieje a następnie rozpuścić i dopiero dodać do
wywaru. Studzimy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy połowę
groszku, następnie
kukurydzę,
marchewkę, połowę
szynki i
paprykę. Zalewamy połową
bulionu i wkładamy do lodówki. Gdy
galaretka stężeje układamy różyczki
brokuła, jajeczka przepiórcze,
szynkę a na sam koniec
groszek. Zalewamy pozostałym
bulionem. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem patere możemy wyłożyć liśćmi
sałaty a wierz udekorować świeżą
pietruszką.* Zamiast
szyki możemy wykorzystać
krewetki koktajlowe albo pieczonego
łososia* Zestaw warzy może być dowolny
Wszystkie osoby lubiące mój blog zapraszam na Facebooka :D