ßßß Cookit - przepis na Jajka w galarecie

Jajka w galarecie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
» 5 jajek Farmio ugotowanych na twardo,
» 10 plasterków szynki,
» 1 litr bulionu,
» 5 łyżeczek żelatyny,
» 150g pieczarek,
» pieprz i sól do smaku.
1. Pieczarki kroję bardzo drobno i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju.
2. Jajka kroję na pół i wyjmuję z nich żółtka. Pieczarki łączę z pokruszonymi trzema żółtkami i doprawiam solą i pieprzem.
3. Gotowy farsz pieczarkowy wkładam do połówek jajek (w miejsce żółtek) i otulam jajka szynką.
4. Jajka układam w głębokim talerzu. Można dodatkowo udekorować galaretę groszkiem, marchewką, zieloną pietruszką, lub innymi dodatkami.
5. Gotowe jajka zalewam bulionem (najlepiej, żeby był dobrze doprawiony, ja do przygotowania swoich wykorzystałam rosół drobiowy i żelatynę) i odstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Ważne jest, aby jajka były dobrej jakości, gdyż są one głównym składnikiem tego dania. Ja do przygotowania swojego dania użyłam jajek Farmio.
Polecam i życzę smacznego!
Źródło:http://www.wdomowymzaciszu.pl/2014/04/jajka-w-galarecie.html