Wykonanie
gulaszy,
mięs, spaghetti i przeróżnych
sosów.W lato wykorzystuję je bardzo często.Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo.Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni.Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi
pomidorami.Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka zmiksować i wykorzystać np. do przygotowania i zagęszczenia spaghetti.Polecam!
Składniki:6 sztuk
bakłażanów8 sztuk
cukinii3 kg świeżych mięsistych
pomidorów6-8 ząbków
czosnkuoliwasólświeżo zmielony
pieprzprzyprawy:
bazylia,
tymianek,
oregano,
zioła prowansalskie,wędzona
słodka papryka,
ostra papryka2-3
cebule ( Ja nie dodałam.Stwierdziłam, że wolę ją dodać bezpośrednio przed przygotowaniem dania )
Pokroiłam
cukinię w kostkę.
Do garnka lub na patelnię wlałam
oliwę.Starłam ząbki
czosnku i wsypałam
cukinię.Dodałam
przyprawy.
Podsmażyłam, aż
cukinia zmiękła.
W międzyczasie pokroiłam w kostkę
bakłażana.Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek.
Jego również podsmażyłam i wymieszałam z
przyprawami.
Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się
pomidorami.Można użyć świeżych
pomidorów, obranych ze skórki.Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut.
lub dodać domowy
przecier pomidorowy .
Wymieszałam
cukinię i
bakłażany.Wlałam do nich
przecier pomidorowy.
Wszystko wymieszałam i zagotowałam.Doprawiłam jeszcze do smaku.Nakładałam warzywa do słoików,Pasteryzowałam przez około 10-15 minut.Smacznego!