ßßß Cookit - przepis na AJWAR - PASTA Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA

AJWAR - PASTA Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA

nazwa

Wykonanie

Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sezon na paprykę w pełni, w sklepach znajdziemy jeszcze również bakłażany, więc warto przyrządzić tę pyszną pastę, zamknąć ją w słoiczkach i móc rozkoszować się jej smakiem przez całą jesień i zimę. Ajwar jest idealny do kanapek, jako szybki obiad z razowym makaronem. Idealnie sprawdzi się także jako dip do dań z grilla. Nie zastanawiajcie się, róbcie ajwar!
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (3-4 słoiki po 250ml):
5 (dużych) czerwonych papryk
2 bakłażany
1 pomidor
3 ząbki czosnku
30ml octu winnego
30ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wszystkie warzywa umyć. Papryki przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenie, ułożyć na niej wszystkie warzywe: papryki, bakłażany, pomidora. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut, aż będą miękkie. Wyjąć, ostudzić. Obrać ze skórki. Obrane warzywa umieścić w naczyniu miksującym. Dodać ząbki czosnku, ocet winny, oliwę z oliwek raz przyprawy. Nastawić maszynę: obroty 6, czas 30 sekund. Włączyć. Gotową pastę przełożyć do garnka i zagotować. Przygotować słoiki: umyć je i sparzyć wrzątkiem. Gorący sos przełożyć do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować przez około 10 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/09/sobota-ze-speedcookiem-ajwar-pasta-z.html