Wykonanie
Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sezon na
paprykę w pełni, w sklepach znajdziemy jeszcze również
bakłażany, więc warto przyrządzić tę pyszną pastę, zamknąć ją w słoiczkach i móc rozkoszować się jej smakiem przez całą jesień i zimę. Ajwar jest idealny do kanapek, jako szybki obiad z
razowym makaronem. Idealnie sprawdzi się także jako dip do dań z grilla. Nie zastanawiajcie się,
róbcie ajwar!
/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (3-4 słoiki po 250ml):5 (dużych)
czerwonych papryk2
bakłażany1
pomidor3 ząbki
czosnku30ml
octu winnego30ml
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzuPiekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wszystkie warzywa umyć.
Papryki przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenie, ułożyć na niej wszystkie warzywe:
papryki,
bakłażany,
pomidora. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut, aż będą miękkie. Wyjąć, ostudzić. Obrać ze skórki. Obrane warzywa umieścić w naczyniu miksującym. Dodać ząbki
czosnku,
ocet winny,
oliwę z oliwek raz
przyprawy. Nastawić maszynę: obroty 6, czas 30 sekund. Włączyć. Gotową pastę przełożyć do garnka i zagotować. Przygotować słoiki: umyć je i sparzyć wrzątkiem. Gorący sos przełożyć do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować przez około 10 minut.