ßßß Cookit - przepis na Ajvar (Serbia)

Ajvar (Serbia)

nazwa

Wykonanie

Ajvar (ajwar) to lekko pikantna pasta warzywna z papryki i bakłażanów. Ajvar jest popularny na Bałkanach i pochodzi z kuchni serbskiej. Jeśli lubicie ketchup i lutenicę, to polubicie i ajwar. To świetny dodatek do kanapek, pizzy, czy mięsa. Ile gospodyń, tyle ajwarów, warto więc szukać swojego ulubionego zestawu. Mnie ten bardzo smakował. Wyszły mi 3 małe słoiki, które zapasteryzowałam, bo myślałam, że trochę ta pasta poleży...jakże się myliłam. Zniknęła raz dwa. Inspiracja .
Ajwar
4 czerwone papryki
1 bakłażan
ostra papryka w proszku (dałam szczyptę)
1 łyżka octu winnego
0,5 łyżki miodu
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa
Paprykę umyć i pokroić na 4 części, oczyścić z pestek. Bakłażana pokroić na grube plastry. Olejem posmarować warzywa, posolić i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut.
Gorącą paprykę włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po ostudzeniu wyjąć i obrać ze skórki. Bakłażana także obrałam.
Bakłażana, paprykę, czosnek, ocet, miód, sól, pieprz, paprykę w proszku zblendować, a następnie doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze odrobinę octu i dość dużo soli i pieprzu. Ajwar wkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na kilka godzin
Jeśli chcemy pasteryzować: na dno garnka wkładamy nakrętki od słoików. Układamy na nich słoiki i zalewamy wodą, tak by woda sięgała poniżej nakrętki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotujemy ok 15 minut. Zostawiany do wystygnięcia w wodzie.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/01/Ajvar-Serbia.html