Wykonanie
Ajvar (ajwar) to lekko pikantna pasta warzywna z
papryki i
bakłażanów. Ajvar jest popularny na Bałkanach i pochodzi z kuchni serbskiej. Jeśli lubicie
ketchup i lutenicę, to polubicie i ajwar. To świetny dodatek do kanapek, pizzy, czy
mięsa. Ile gospodyń, tyle ajwarów, warto więc szukać swojego ulubionego zestawu. Mnie ten bardzo smakował. Wyszły mi 3 małe słoiki, które zapasteryzowałam, bo myślałam, że trochę ta pasta poleży...jakże się myliłam. Zniknęła raz dwa. Inspiracja .Ajwar4
czerwone papryki1
bakłażanostra papryka w proszku (dałam szczyptę)1 łyżka
octu winnego0,5 łyżki
mioduząbek
czosnkusól,
pieprzoliwaPaprykę umyć i pokroić na 4 części, oczyścić z pestek.
Bakłażana pokroić na grube plastry.
Olejem posmarować warzywa, posolić i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut.Gorącą
paprykę włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po ostudzeniu wyjąć i obrać ze skórki.
Bakłażana także obrałam.
Bakłażana,
paprykę,
czosnek,
ocet,
miód,
sól,
pieprz,
paprykę w proszku zblendować, a następnie doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze odrobinę
octu i dość dużo
soli i
pieprzu. Ajwar wkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na kilka godzin
Jeśli chcemy pasteryzować: na dno garnka wkładamy nakrętki od słoików. Układamy na nich słoiki i zalewamy
wodą, tak by
woda sięgała poniżej nakrętki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia
wody, gotujemy ok 15 minut. Zostawiany do wystygnięcia w wodzie.