ßßß
Ajvar- 1 bakłażan- 4 czerwone papryki- 2 suszone papryczki peperoncino- 1 ząbek czosnku- 2 łyżki octu winnego- 2 łyżeczki miodu- oliwa- sól, pieprzNastawiam piekarnik na 200 st. C.Bakłażana kroję w plastry o szerokości ok. 2 cm. Mocno solę z każdej strony i pozostawiam na ok 10 min.Na wysmarowaną oliwą blaszkę wy kładam całe papryki lekko skropione oliwą. Pozostawiam miejsce dla bakłażana, który niedługo dołączy do piekących się papryk. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 45 min.Teraz zajmuję się bakłażanem. Dokładnie wycieram z niego sól i smażę go z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Ważne by bakłażan się mocno przypiekł. Następnie dodaję go do piekących się papryk.Upieczone warzywa wyjmuje z piekarnika. Papryki powinny być l ekko zwęglone, a plastry bakłażana miękkie. Należy pamiętać, by zostawić sok, który wyciekł z piekących się warzyw.Gorące jeszcze papryki wkładamy do woreczka na ok. 10 min, co ułatwi ich obieranie. Wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry (usuwam również pestki). Pozbywam się także skóry z upieczonego bakłażana.Do miski wkładam obrane papryki i bakłażana, czosnek, suszone papryczki peperoncino, ocet, miód i kilka łyżek soku, który wyciekł z warzyw podczas pieczenia. Wszystko blenduję na gładką masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ajvar jest zbyt gęsty dodaję jeszcze trochę soku z pieczonych warzyw, a jeśli już go nie mam - oliwę.Gotowy ajvar przekładam do miseczki, przykrywam szczelnie folią i wstawiam do lodówki na całą noc.Warto zrobić go więcej i zawekować :)