Leczo jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa.Jest ich teraz pełno.Piękne, świeże, kolorowe jak wszystkie kolory lata.Już za nim tęsknię...Korzystajmy więc z jego darów.Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów.Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory.Jest to lekkie danie wegetariańskie.Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i dodatek do potraw mięsnych.Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem.Składniki:1 średniej wielkości bakłażan1 nieduża cukinia250 g świeżej dyni2 pomidory1-2 papryki ( mogą być różne kolory)1 cebula1-2 ząbki czosnki200g przecieru pomidorowego1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oreganopapryka ostra1/2 łyżeczki cukrusólpieprz2 łyżki oliwy do smażeniaPrzygotowałam składniki.Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę.Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki.Pozbyłam się szypułek i pestek.Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.Dodałam paprykę.Zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.Następnie dodałam dynię.Kolej na cukinięi bakłażana.Dusiłam wszystko około 10-15 minut.Wsypałam zioła i przyprawy.Na koniec dodałam pokrojone w kostkę pomidory.Wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy .Gotowałam jeszcze wszystko przez około 5 minut.Smacznego!