ßßß
Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia.Idealna na surówki i sałatki.Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami.Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal.Można ją chrupać jako dodatek do kanapek.Wzmacnia odporność organizmu,chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,usprawnia metabolizm,zmniejsza wchłanianie tłuszczów,poprawia trawienie,obniża cholesterol,oczyszcza organizm z toksyn,wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry,pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscuby nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.Wcale nie musi być gorzka.W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy.Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnkujest naprawdę smaczną propozycją.
Składniki:3 cykorie2 słodkie jabłkasok z połowy cytryny30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie)Składniki na sos:200 ml śmietany jogurtowej1 łyżeczka musztardy np.dijon2 łyżeczki octu winnego np.jabłkowego1 ząbek czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę)sólświeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka majonezu (opcjonalnie)Cykorie umyłam i osuszyłam.Odkroiłam twarde głąby.Pokroiłam na mniejsze kawałki.
Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach.Można też pokroić je w drobną kostkę.Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
W miseczce połączyłam składniki na sos.
Polałam nim cykorię.
Wymieszałam.
Smacznego!