ßßß
Pierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej selera używałam raczej do zup i mięs na ciepło.Składniki:1 średni korzeń selera2 średnie jabłka1/2 cytryny2 -3 łyżki śmietanyszczypta soliPrzygotowanie:Seler i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wycisnąć sok z cytryny i nim polać przygotowanego selera i jabłka ( z tą czynnością długo nie czekać, aby seler i jabłka nie zrobiły się ciemne).Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i szczyptę soli. Ilość śmietany zależy jak dużego użyjemy selera.Surówka wychodzi delikatna w smaku i bardzo soczysta. Można ją przygotować nawet i godzinę wcześniej przed podaniem.