ßßß Cookit - przepis na DUSZONE ŻOŁĄDKI INDYCZE Z CEBULĄ

DUSZONE ŻOŁĄDKI INDYCZE Z CEBULĄ

nazwa

Wykonanie

Dawno już nie jadłam duszonych żołądków.
Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła.
Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak.
Wyszły pyszne!
Składniki:
żołądki indycze
3 szt.cebuli
łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki pasty z pomidorów
liście laurowe
ziele angielskie
olej
Żołądki dokładnie umyłam.
Obgotowałam je przez około 30 minut,
dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Wylałam wodę i ponownie je obgotowałam.
Czym dłużej tym będą miększe.
Następnie pokroiłam je na plasterki.
Można w kostkę jak wolicie.
Przyprawiłam przyprawami.
Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę,
dorzucając do niej pod koniec smażenia starty czosnek.
Wymieszałam ją z żołądkami.
Wlałam pastę pomidorową,trochę oleju
i podlałam wszystko wodą.
Podsmażyłam słodką i ostrą czerwoną paprykę.
Wymieszałam wszystkie składniki.
Dusiłam je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
około 1-1,5 godziny.Co jakiś czas mieszałam i podlewałam wodą.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/duszone-zoadki-indycze-z-cebula.html