Wykonanie
Pamiętacie, jak to w domu waszych rodziców było? Pewnie w większości domów
polskich do dziś przygotowuje się tradycyjną
sałatkę. Na każde święta i uroczystości musi być obowiązkowo. Kiedyś gdzieś słyszałam, że zwana jest
sałatką rosyjską i trzeba się nieźle namęczyć, aby taką zrobić. Minimum pół dnia krojenia zmieniaków, warzyw,
jabłek,
jajek... Z kolei wersja niemiecka sałatki ziemniaczanej jest bardzo praktyczna, raczej uboga w porównaniu z tą, którą ja znam z naszych
polskich stołów. Właściwie składa się prawie z samych
ziemniaków, jest grubo pokrojona i
jada się ją zawsze i wszędzie. No cóż, co
kraj, to obyczaj. Moja
sałatka jest połączeniem wersji polskiej (tej niby rosyjskiej) i niemieckiej, i jest najlepsza ze wszystkich. Wykonanie jej nie zajmuje aż tak dużo czasu, a smakuje wyśmienicie.Przepis na
sałatkę ziemniaczaną2 ugotowane w mundurkach
ziemniaki2
jajka ugotowane na twardo4 małe
ogórki kiszone1 mała puszka
groszku konserwowego1 łyżka
musztardy (koniecznie Dijon)
majonez (można wziąc pół na pół z
jogurtem)
sól,
pieprzZiemniaki i
jajka obrać, wszystkie składniki pokroić w kostkę, (nie musi być tak drobno, jak robiły to nasze mamy przy
sałatce rosyjskiej) wymieszać z
majonezem,
musztardą i
przyprawami.Prawda, że szybko? Spróbujcie tej sałatki, nadaje się na każdą okazję.Takie serduszko z
ogórka (prawda, że piękne?) podpatrzyłam na innym blogu, niestety nie wiem już na którym, bo tyle ich ostatnio oglądam, dołączę natychmiast tu linka, jak dacie mi znać, kto takie serduszka ma na swoim blogu.27 . 01.2012Ha, wiedziałam, że się znajdzie :-)Serduszka różnego rodzaju produkuje www.justmydelicious.com i właśnie tu znalazłam to z
ogórka