Wykonanie
Sałatkę ziemniaczną lubimy chyba wszyscy, choć każdy z nas ma swój „koncent życzeń“ dotyczący składników, bo ten nie lubi tego, ten nie lubi tamtego, a jeszcze inni nie lubią jej krojenia, bo niby taka strasznie czasochłonna. Już kiedyś prezentowałam wam jedną szybką
sałatkę, zrezygnowałam ze składników, które zajmują dużo czasu przy obieraniu i krojeniu. Walory smakowe takiej zredukowanej wersji wcale nie są gorsze, a ogromną zaletą jest to, że można ją robić dość często, w tak zwanym międzyczasie. Dziś bez
groszku, gdzyż wiem, że sporo osób od niego stroni. Za to dodałam smażoną
cebulę, nadaje ona niesamowitego smaku. Na smażoną
cebulę mam swój wypróbowany sposób, otóż obieram ją (większą ilość), umieszczam w mikserze (ręcznym), który sieka mi ją na kawałeczki (nie muszą być równe kosteczki), smażę powoli na dużej patelni na złoto i po ostudzeniu zamrażam w małych porcjach. Jest to ogromna oszczędność czasu, kiedy przygotowujemy szybkie danie.
Potem wystarczy ją tylko odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażalnika i gotowe.Zapraszam Was więc dziś na bardzo szybką, smaczną, aromatyczną
sałatkę.Przepis na szybką
sałatkę ziemniaczaną:2 ugotowane w mundurkach
ziemniaki2 ugotowane na twardo
jajka4 małe
ogórki kiszone1 łyżka
musztardy (koniecznie Dijon)2 małe
cebuleolej do smażenia
majonez (można wziąc pół na pół z
jogurtem)
sól,
pieprzUgotowane, ostudzone
ziemniaki i
jajka obrać, wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać
majonez,
musztardę i
przyprawy.
Cebulę usmażyć w międzyczasie na złoto i ostudzoną również dodać, wszystko dobrze wymieszać.