Wykonanie
Zdecydowanie za mało było u nas ciast ostatnio. Tak w każdym razie uważa mój biedny Mąż, który cierpiał już takie niedostatki słodkości, że aż zaczął marudzić nad moją nowo odkrytą pasją ogrodniczą. Chyba jednak od sadzenia
rzodkiewki woli pomruk miksera ubijającego kremy ;) Postanowiłam zatem nieco się w jego oczach zrehabilitować i na śniadanie dostał dziś
kawę oraz porządny, soczysty kawałek
tortu.Co prawda mój skromny, jak na razie, ogródeczek faktycznie pociąga mnie chwilowo daleko bardziej, niż żonglowanie blachami z
ciastem, ale w końcu już się chłopak ponad 4 lata ze mną męczy, więc coś mu się też od życia należy. I
powiem Wam, że warto było odłożyć na chwilę rękawice ogrodowe i upiec coś dobrego, gdyż tak dalece poprawił mu się nastrój, że teraz
siedzi w ogrodzie z Zuzią i, wysłuchując niekończącego się potoku słów z ust naszej rezolutnej Córci, przypiłowuje deski, z których powstanie nasz ogrodowy stół i ławka :))Chyba nawet mnie ten entuzjazm nie dziwi, bo nieskromnie muszę przyznać, że tort udał się znakomicie.
Biszkopt jest puszysty i wilgotny, mus delikatny i nieprzesłodzony, a nasz ulubiony krem
śmietanowy z
białą czekoladą po prostu rozpływa się w ustach. Całość zaś nie wymaga ani wielkich nakładów pracy, ani finansowych i sprawdzi się doskonale na każdą okazję.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 20cm*:
Biszkopt:4 duże
jajka120g drobnego
cukru do wypieków120g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMus
brzoskwiniowy:500g
brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu;
syrop należy zachować do nasączenia
biszkoptu)5 listków
żelatyny (lub 5 łyżeczek
żelatyny w proszku)150ml kremówkiKrem:250ml kremówki100g
białej czekolady, posiekanej250g
mascarponeDodatkowo:
brzoskwinie z puszki bądź świeże i kilka listków
mięty do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj
masłem i oprósz delikatnie
mąką.By przygotować
biszkopt, ubij
białka jaj na sztywno, dodając pod koniec
cukier. Dodaj
żółtka i zmiksuj dokładnie. Na koniec do misy z masą jajeczną przesiej
mąkę oraz
proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.Ciasto przelej do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz około 30 minut w 180°C, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw na kilka minut w formie, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy, wyjmij je na kratkę i wystudź.Podczas gdy
biszkopt stygnie przygotuj mus. 400g
brzoskwiń zblenduj na puree i przełóż do dużej miski, a pozostałe 100g pokrój w niedużą kosteczkę i odłóż na bok. Listki
żelatyny namocz w zimnej wodzie, aż zmiękną (na ogół powinno to trwać 10 minut, ale najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu), po czym odciśnij i rozpuść w kąpieli
wodnej. Jeżeli używasz
żelatyny w proszku namocz ją w 2-3 łyżkach zimnej
wody, aż napęcznieje i również rozpuść w żaroodpornej miseczce ustawionej nad garnkiem z gorącą
wodą. Do rozpuszczonej
żelatyny dodaj odrobinę zblendowanych
brzoskwiń, wymieszaj dokładnie i dodaj całość do reszty
brzoskwiniowego puree.Kremówkę ubij na sztywno, uważając by jej nie przebić. Stopniowo dodawaj ją do wymieszanych z
żelatyną brzoskwiń i mieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec wmieszaj pozostałe, pokrojone w kawałeczki
brzoskwinie. Misę z musem wstaw do lodówki, by lekko stężał.Zimny
biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich ułóż na spodzie tortownicy i nasącz sokiem/syropem z
brzoskwiń, na niego wylej tężejący mus i wyrównaj. Przykryj drugim blatem, dociśnij i również nasącz go
syropem. Formę z
ciastem owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (3 – 4), a najlepiej na całą noc.Gdy mus tężeje, zajmij się przygotowaniem kremu. Kremówkę podgrzej mocno w rondelku, po czym zalej nią posiekaną
czekoladę. Odczekaj kilka minut i wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną, aż
czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudź i wstaw do lodówki.Gdy mus w
biszkopcie stężeje, ostrożnie oddziel boki
tortu od formy za pomocą noża do
masła lub szpatułki i przełóż go na talerz lub paterę. Następnie ubij schłodzoną wcześniej kremówkę z
czekoladą oraz
serek mascarpone, aż powstanie jednolity, puszysty krem. Udekoruj nim wierzch oraz boki
tortu. Możesz na nim również poukładać kawałki
brzoskwiń lub inne
owoce oraz listki
mięty.Wstaw całość na jeszcze godzinkę lub dwie do lodówki. Podawaj schłodzone.Smacznego :)