Wykonanie
Na weekend będzie ciacho. Tym razem coś bardzo, bardzo pysznego. Dla fanów
masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze.
Składniki :
Biszkopt :* 3
jajka* szklanka
mąki pszennej* łyżeczka
proszku do pieczenia* pół szklanki
cukru* 100 g miękkiego
masła* słoiczek
masła orzechowego około 300 g* 150 g małych bezikówMasa śmietanowa :* 300 ml
śmietany kremówki 30 %* 2 łyżeczki
żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka
mlecznej czekoladyPrzygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając
cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z
mąką przesianą z
proszkiem do pieczenia.
Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie
masło ubić z
masłem orzechowym, dodać pokruszone
bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę
biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać i wylać na
biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.Ja ten drugi
biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej się takie ciasto kroi.