ßßß Cookit - przepis na Masa z masłem orzechowym :

Masa z masłem orzechowym :

nazwa

Wykonanie

Na weekend będzie ciacho. Tym razem coś bardzo, bardzo pysznego. Dla fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)
Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze.
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* 100 g miękkiego masła
* słoiczek masła orzechowego około 300 g
* 150 g małych bezików
Masa śmietanowa :
* 300 ml śmietany kremówki 30 %
* 2 łyżeczki żelatyny
* 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.
Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej się takie ciasto kroi.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/07/kostka-alpejska-marty-czyli-maso.html