ßßß
Cookit - przepis na RAFAELLO
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
RAFAELLO
Składniki
Biszkopty
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Cukier
Proszek do pieczenia
Śmietana kremówka
Czekolada
Cukier waniliowy
Żelatyna
Wiórki kokosowe
Wykonanie
Puszysty
biszkopt
, nasączony
likierem kokosowym
, delikatnym kremem z dodatkiem
białej czekolady
, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi
SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)
Biszkopt
6
jajek
6 łyżek
mąki pszennej
łyżka
mąki ziemniaczanej
5 łyżek
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Krem800 ml
śmietany 30%
2 tabliczki
białej czekolady
cukier waniliowy
łyżeczka
żelatyny
200 g
wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Biszkopt
:Oddzielić
żółtka
od
białek
.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Żółtka
ubić z
cukrem
na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki
wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek
i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.Krem:
Czekoladę
roztopić,
żelatynę
zalać 5 łyżkami goręcej
wody
dokładnie wymieszać aby się rozpuściła.
Śmietanę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną
czekoladę
oraz wiórki,
cukier waniliowy
oraz
żelatynę
wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Przestudzony
biszkopt
przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć
likierem kokosowym
. Krem podzielić na 3 części i posmarować nim każdy blat. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi .
Źródło:
http://rarossa.blogspot.com/2014/12/rafaello.html
Przepisy powiązane
Truskawkowa rolada
Truskawkowa rolada
Truskawkowa rolada
szarlotka królewska wg Ewy
szarlotka królewska wg Ewy
Składniki powiązane (0)