Wykonanie
Delikatny
biszkopt, cytrynowa masa
jabłkowa, na to pierzynka z
bitej śmietany oprószona
czekoladą, dobra ! :)
biszkopt:3
jaja4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegomasa
jabłkowa:około 800 gramów
jabłek1
galaretka cytrynowacukier (jeśli masa nadal jest za kwaśna)masa śmietanowa:300 gramów
śmietany kremówki2 kopiaste łyżeczki
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku3 łyżki
cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was w sam raz)dodatkowo:150 gramów gorzkiej lub
mlecznej czekolady startej na drobnych oczkach
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki
wody (jeśli są mało soczyste), dusić do miękkości ( pod koniec duszenia
syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on pięknie wsiąknie w
biszkopt i nie trzeba ponczować),następnie wsypać
galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na
biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą
wodą, schłodzić do uzyskania temperatury ciała, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie
śmietanę rozprowadzić na
masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch utartą
czekoladą.