Wykonanie
Miałam wczoraj gości, przed którymi, co tu dużo gadać, chciałam się trochę popisać ;), miało być coś więcej niż ciacha z paczki, miało być też lekko i letnio... Obok muffinek
porzeczkowych, wybór padł na szarlotkę, którą, ostatnio, prezentowała Dorotka . Szarlotka wyszła pyszna (to mówię ja, która po ciasto z
jabłkami sięgnęłaby w ostatniej kolejności :)), leciutka, a prezentuje się też nienajgorzej. Przy okazji, w ostatniej chwili, udało mi się dołączyć do
jabłkowej akcji zorganizowanej przez Grażynę.Przepis cytuję za Dotoruś .
Składniki na
biszkopt2
jajka1/3 szklanki
cukru50 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Składniki na
mus jabłkowy1 kg
jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)1/4 szklanki
wodycukier - do smaku20 g
żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej
wody (dałam paczkę
galaretki cytrynowej)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać
wodę, wsypać
cukier. Gotować
jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną
żelatynę (może być ciepła, zarówno
woda z
żelatyną, jak i masa
jabłkowa) lub
galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na
biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w
biszkopt. (Ja odrobinę gorącej masy wyłożyłam na
biszkopt, żeby go nasączyć).Składniki na masę z
bitej śmietany500 ml
śmietany kremówki15 g
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance
wody2 łyżki
cukru pudruBitą śmietanę ubić, powinna byc wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać
cukier. Dodać lekko ciepłą
żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty
mus jabłkowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.ew. tabliczkę
czekolady na polewęSmacznego!