Wykonanie
Składniki na
biszkopt:2
jajkaSzczypta
soli4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru pudruSkładniki na
mus jabłkowy:1 kg kwaśnych
jabłek4 łyżki
cukru1/4 szklanki
wody8 łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki wrzątkuSkładniki na
bitą śmietanę:330 ml
śmietanki kremówki 30%4 łyżeczki
żelatyny1/5 szklanki wrzątkuDodatkowo:3 łyżki mielonych
orzechów laskowych BackMitPrzepis na
biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem
soli. Stopniowo dodajemy do nich
cukier. Następnie dodajemy po jednym
żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu
biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi
biszkoptu i przekładamy go na paterę.Przepis na mus:
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy
wody i
cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i blenderem miksujemy
jabłka na mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy
żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.Przepis na
bitą śmietanę:Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy
cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy.---Na wystudzony
biszkopt nakładamy
mus jabłkowy i następnie
bitą śmietanę. Wierzch szarlotki posypujemy mielonymi
orzechami laskowymi i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Ciasto należy przechowywać w lodówce.