Wykonanie
Pierwsze oznaki.Wiosny.Przebiśniegi.I promyk słońca.
Biszkopt:5
jajek3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanejMus jabłkowy :duży słoik
musu jabłkowego(albo 1,5 kg
jabłek,
cukier do smaku)20 gram
żelatynyłyżeczka
soku z cytrynyBita śmietana :300 ml
śmietanki kremówki1/3 szklanki
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
żelatynyPrzygotować
biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Ostudzić, zdjąć papier, przekroić na 2 blaty.Gotowy
mus jabłkowy z
sokiem cytrynowym podgrzać (albo pokrojone na kawałki
jabłka dusić z
cukrem w garnku do miękkości i zmiksować) dodać
żelatynę.Mieszać przez kilka minut aż
żelatyna się rozpuści i zostawić do ostudzenia.Przełożyć pierwszy blat do tortownicy (razem z rantem).Wyłożyć
mus jabłkowy i docisnąć go drugim blatem, włożyć do lodówki.
Żelatynę do
śmietanki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody.Ubić
śmietankę razem z
cukrem na
bitą śmietaną, dodawać stopniowo
żelatynę.
Bitą śmietaną przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.Przed podaniem ozdobić np.
czekoladą.