Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 03 grudnia 2013 r. Jak już wcześniej wspomniałam, nie jestem fanką tradycyjnych szarlotek . Może dlatego ciągle poszukuję zmieniam, w końcu wymyślam coś odmiennego. Efektem tych zabiegów jest dzisiejszy torcik jabłeczny. Bazę stanowią trzy warstwy
biszkoptowe, przełożone
waniliowym musem jabłkowym, otulone
bitą śmietaną z dodatkiem karmelu, przyprószone prażonymi
orzechami brazylijskimi. Torcik jest całkiem prosty w wykonaniu, dodałam
bitą śmietanę, karmel i
orzechybrazylijskie, bo to są smaki, które mnie nigdy nie zawodzą, tak było i tym razem. Uzyskałam smaczną i pyszną delicję, można by powiedzieć wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju:-)Torcik jabłeczny z
bitą śmietaną i karmelem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 01 grudnia . Pyszny torcik jabłeczny z
bitą śmietaną i karmelem!
Jabłka karmel i
bita śmietana to jest cudowny ożenek smaków, któremu trudno się oprzeć. Takiego deseru nie można przegapić:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:
Biszkopt:
jajka : 5domowy
cukier waniliowy : 3/4 szklanki
mąka pszenna (użyłam tortowej): 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana : 1/4 szklanki
Mus jabłkowy:
waniliowy mus jabłkowy : 1 litr lub:
jabłka : 1 i 1/2 kg
cukier : do smaku
żelatyna : 20 g
sok z cytryny : 1 łyżeczka
Bita śmietana:
śmietanka kremówka : 300 ml
cukier puder : 1/3 szklanki
żelatyna : 2 płaskie łyżeczkikarmel : 1 puszka
orzechy brazylijskie : 80 gPrzygotowanie:
Biszkopt:
białka oddzielam od
żółtek ubijam mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaję
cukier dalej ubijając dodaję po kolei
żółtka, nadal ubijając
mąki mieszam, przesiewam przez sitko i delikatnie dodaję do masywykładam ciasto do tortownicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posmarowanym tłuszczem i przysypanym
mąkąpiekę w temperaturze 160oC przez 30-40 minutgorące ciasto wyjmuję z piekarnika przewracam dnem do góry (w celu wyrównania) i studzękroję na trzy blaty i nasączam
sokiem z cytrynyMus jabłkowywaniliowy mus jabłkowy z
sokiem cytrynowym podgrzewam (albo pokrojone na kawałki
jabłka duszę z
cukrem w garnku do miękkości i miksuję) dodaję
żelatynę mieszam przez kilka minut, aż
żelatyna się rozpuści i zostawiam do ostudzeniaprzekładam pierwszy blat do tortownicy razem z obręczą, powierzchnię smaruję karmelem, na który nanoszę połowę
musu jabłkowegodociskam go drugim blatem na który nanoszę resztę
musu jabłkowegodociskam trzecim blatem wkładam do lodówki w
między czasie prażę i kroję na drobno
orzechyBita śmietanażelatynę do
śmietanki rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej
wodyubijam kremówkę razem z
cukrem na sztywnostopniowo dodaję
żelatynębitą śmietaną smaruję boki i wierzch torcika, zdobię karmelem i przysypuję
orzechamiciasto wstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc, pozwalając smakom stopić się ze sobą
Smacznego!