ßßß Cookit - przepis na Torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem

Torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 03 grudnia 2013 r. Jak już wcześniej wspomniałam, nie jestem fanką tradycyjnych szarlotek . Może dlatego ciągle poszukuję zmieniam, w końcu wymyślam coś odmiennego. Efektem tych zabiegów jest dzisiejszy torcik jabłeczny. Bazę stanowią trzy warstwy biszkoptowe, przełożone waniliowym musem jabłkowym, otulone bitą śmietaną z dodatkiem karmelu, przyprószone prażonymi orzechami brazylijskimi. Torcik jest całkiem prosty w wykonaniu, dodałam bitą śmietanę, karmel i orzechy
brazylijskie, bo to są smaki, które mnie nigdy nie zawodzą, tak było i tym razem. Uzyskałam smaczną i pyszną delicję, można by powiedzieć wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju:-)Torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 01 grudnia . Pyszny torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem! Jabłka karmel i bita śmietana to jest cudowny ożenek smaków, któremu trudno się oprzeć. Takiego deseru nie można przegapić:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Biszkopt:
jajka : 5
domowy cukier waniliowy : 3/4 szklanki
mąka pszenna (użyłam tortowej): 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana : 1/4 szklanki
Mus jabłkowy:
waniliowy mus jabłkowy : 1 litr lub: jabłka : 1 i 1/2 kg cukier : do smaku
żelatyna : 20 g
sok z cytryny : 1 łyżeczka
Bita śmietana:
śmietanka kremówka : 300 ml
cukier puder : 1/3 szklanki
żelatyna : 2 płaskie łyżeczki
karmel : 1 puszka
orzechy brazylijskie : 80 g
Przygotowanie:
Biszkopt:
białka oddzielam od żółtek ubijam mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier dalej ubijając dodaję po kolei żółtka, nadal ubijając
mąki mieszam, przesiewam przez sitko i delikatnie dodaję do masy
wykładam ciasto do tortownicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posmarowanym tłuszczem i przysypanym mąką
piekę w temperaturze 160oC przez 30-40 minut
gorące ciasto wyjmuję z piekarnika przewracam dnem do góry (w celu wyrównania) i studzę
kroję na trzy blaty i nasączam sokiem z cytryny
Mus jabłkowy
waniliowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzewam (albo pokrojone na kawałki jabłka duszę z cukrem w garnku do miękkości i miksuję) dodaję żelatynę mieszam przez kilka minut, aż żelatyna się rozpuści i zostawiam do ostudzenia
przekładam pierwszy blat do tortownicy razem z obręczą, powierzchnię smaruję karmelem, na który nanoszę połowę musu jabłkowego
dociskam go drugim blatem na który nanoszę resztę musu jabłkowego
dociskam trzecim blatem wkładam do lodówki w między czasie prażę i kroję na drobno orzechy
Bita śmietana
żelatynę do śmietanki rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody
ubijam kremówkę razem z cukrem na sztywno
stopniowo dodaję żelatynę
bitą śmietaną smaruję boki i wierzch torcika, zdobię karmelem i przysypuję orzechami
ciasto wstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc, pozwalając smakom stopić się ze sobą
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/12/torcik-jabeczny-z-bita-smietana-i.html