Szarlotka królewska to ciasto, które piekę kiedy zupełnie nie mam pomysłu na pyszne a zarazem szybkie ciasto. Jeśli macie w spiżarce jabłka prażone lub mus z jabłek – wykonanie tego ciasta zajmie Wam naprawdę niewiele czasu.Gorąco polecam!!biszkopt4 jaja1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejbita śmietanka:400ml śmietanki 30%3 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukru pudrudodatkowo:litrowy słoik dowolnych jabłek (prażonych lub mus jabłkowy)4 łyżeczki żelatynypolewa czekoladowaBiałka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.Pod koniec ubijania dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać – do czasu wytworzenia się pęcherzyków powietrza.Mąki wymieszać i przesiewając dodawać stopniowo do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.Ciasto wyłożyć do blaszki (25x 35) wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód blaszki) i upiec w temp. 160°C.Biszkopt ostudzić.Żelatynę przeznaczoną do masy jabłkowej zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Napęczniałą żelatynę podgrzać doprowadzając do rozpuszczenia.Rozpuszczoną żelatynę dodać do jabłek, wymieszać i wyłożyć na zimny biszkopt.Żelatynę na masę śmietankową namoczyć w zimnej wodzie i po napęcznieniu podgrzać ją aby rozpuścić.Zimną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder.Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do połączenia.Śmietankę wyłożyć na masę jabłkową.Ciasto odstawić do stężenia.Wierzch ciasta udekorować polewą.Smacznego!!