ßßß Cookit - przepis na Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

nazwa

Wykonanie

Szarlotka królewska to ciasto, które piekę kiedy zupełnie nie mam pomysłu na pyszne a zarazem szybkie ciasto. Jeśli macie w spiżarce jabłka prażone lub mus z jabłek – wykonanie tego ciasta zajmie Wam naprawdę niewiele czasu.
Gorąco polecam!!
biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bita śmietanka:
400ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
litrowy słoik dowolnych jabłek (prażonych lub mus jabłkowy)
4 łyżeczki żelatyny
polewa czekoladowa
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
Pod koniec ubijania dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać – do czasu wytworzenia się pęcherzyków powietrza.
Mąki wymieszać i przesiewając dodawać stopniowo do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć do blaszki (25x 35) wyłożonej papierem do pieczenia(tylko spód blaszki) i upiec w temp. 160°C.
Biszkopt ostudzić.
Żelatynę przeznaczoną do masy jabłkowej zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Napęczniałą żelatynę podgrzać doprowadzając do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do jabłek, wymieszać i wyłożyć na zimny biszkopt.
Żelatynę na masę śmietankową namoczyć w zimnej wodzie i po napęcznieniu podgrzać ją aby rozpuścić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder.
Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do połączenia.
Śmietankę wyłożyć na masę jabłkową.
Ciasto odstawić do stężenia.
Wierzch ciasta udekorować polewą.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/szarlotka-krolewska