Wykonanie
Jabłecznik z
bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie
biszkoptu, masy
jabłkowej i słodkiej
śmietanki. Przygotowałam je w formie
tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.
Biszkopt został nasączony
sokiem jabłkowym, a masa ze startych
jabłek wzbogacona o
cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością
owoców oraz delikatną
słodyczą bitej śmietany.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:
BISZKOPT4 duże
jajka100g
mąki pszennej75g
cukruMASA
JABŁKOWA1kg soczystych
jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml
soku jabłkowego)2 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonu4 łyżeczki
żelatynyWARSTWA ŚMIETANKOWA150ml
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru0,5 łyżeczki
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyWykonanie:
BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik nagrzać do 175 stopni- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki pozostawiając wolne-
białka oddzielić od
żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku partiach
cukier- do ubitej piany dodawać po jednym
żółtku, po każdym krótko miksując-
mąkę przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika-
biszkopt piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka (podczas pieczenia nie uchylać drzwiczek, stan upieczenia można sprawdzić, gdy do końca pozostało 5-10 minut)- po upieczeniu
biszkopt wyjąć z piekarnika, studzić w formie, gdy ostygnie, odkroić od brzegów tortownicy, wyjąć i zdjąć papier ze
spodu- ostudzony
biszkopt przekroić na 3 równe blatyMASA
JABŁKOWA-
jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcedzić na sitku tak, by uzyskać co najmniej 150ml soku (jeśli jest go za mało, można dolać
wodę lub wykorzystać dodatkowy
sok jabłkowy)-
jabłka przełożyć do rondelka, dusić przez kilka minut, w trakcie gotowania dodać
cukier i
cynamon (jeśli
jabłka są kwaśne, można dodać więcej
cukru lub zrobić to do smaku), gorące
jabłka zdjąć z palnika-
żelatynę rozpuścić w 50ml odcedzonego wcześniej
soku jabłkowego, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej (10-20 sekund) do rozpuszczenia się
żelatyny-
żelatynę wlać do gorących
jabłek, wymieszać i pozostawić do lekkiego przestudzenia
PRZEŁOŻENIE
BISZKOPTU- do przełożenia
biszkoptu możemy wykorzystać wysoką tortownicę, lub podwyższyć brzeg zwykłej tortownicy wykładając ją od środka wyższym od jej brzegu paskiem papieru- jeden blat
biszkoptowy zamknąć w obręczy tortownicy, nasączyć go
sokiem jabłkowym (ja smaruję pędzelkiem)- na
biszkopt wyłożyć połowę masy
jabłkowej, wyrównać- przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć
sokiem, wyłożyć pozostałe
jabłka- ostatni blat nasączyć resztą soku, przykryć nim
jabłka, docisnąć- przełożony
biszkopt schłodzić w lodówce do stężenia masy
jabłkowejWARSTWA ŚMIETANKOWA- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić- do
żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej
śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty
bitej śmietany, krótko zmiksować-
bitą śmietanę wyłożyć na wierzch
biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej
Jabłecznik z
bitą śmietaną to bardzo lekkie ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów.Jeśli nie dysponujemy świeżymi
jabłkami, lub chcemy zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe
jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy
sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia
biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z
jabłkami i
bitą śmietaną rozpływa się w ustach.