Wykonanie
Wakacje to u mnie w rodzinie sezon urodzinowo-imieninowo-rocznicowy. Z tego też względu ciast nie brakuje. Jakiś czas temu przygotowałam cudowny torcik
biszkoptowy, w którym połączyłam krem na bazie zielonej
herbaty matcha z lekkim musem kremówkowo-
brzoskwiniowym. Polecam jeśli lubicie nietypowe smaki.
Biszkopt z kremem z zielonej
herbaty matcha i kremowym musem
brzoskwiniowym – przepis:3
jajka75 g + 50 g + 40-60 g
cukru85 g
mąki20 g
masła160 g
mascarpone200 ml + 200 ml
kremówki 30%6-8 g
herbaty matcha5 małych
brzoskwiń3-4 g + 7-9 g
żelatyny50 ml + 90-110 ml
wodywiórki
czekoladoweJajka ubijamy z
cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone, ale ostudzone
masło i ponownie mieszamy.
Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a także na kawałek papieru do pieczenia, na którym wcześniej rysujemy prostokąt o wymiarach 36 cm x 8 cm (ciasto powinno mieścić się w prostokącie.
Biszkopty pieczemy przez 11-18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Z prostokąta wykrawamy dwa paski o wymiarach 35 cm x 3 cm. Tą samą formę w której piekliśmy spód wykładamy ponownie papierem do pieczenia, wkładamy do niej spód, a następnie z pasków robimy boki.3-4 g
żelatyny rozpuszczamy w 50 ml prawie gorącej
wody. Ubijamy 200 ml kremówki z 50 g
cukru. Do miseczki wrzucamy 1 łyżkę
mascarpone, dodajemy zieloną
herbatę matcha i dokładnie mieszamy. Następnie do ubitej kremówki dodajemy
mascarpone oraz
mascarpone wymieszane z
herbatą i miksujemy na gładką masę. Dobrze rozpuszczoną
żelatynę łączymy najpierw z 2-3 łyżkami masy, następnie przelewamy do miski z pozostałą częścią masy i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy wyłożonej
biszkoptem i wstawiamy na godzinę do lodówki.7-9 g
żelatyny rozpuszczamy w 90-110 ml prawie gorącej
wody.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, wrzucamy do garnka zasypujemy 40-60 gramami
cukru i przesmażamy. Następnie przy pomocy blendera przerabiamy
brzoskwinie na gładki mus. Po przestudzeniu
mus owocowy łączymy z kremówką i dokładnie mieszamy. Dobrze rozpuszczoną
żelatynę łączymy najpierw z 2-3 łyżkami masy, następnie przelewamy do miski z pozostałą częścią masy i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 10-15 minut po czym przelewamy ją przelewamy do formy na krem o smaku zielonej
herbaty. Przed podaniem ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi.