ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z kremem z białej i gorzkiej czekolady

Biszkopt z kremem z białej i gorzkiej czekolady

nazwa

Wykonanie

Weekend już blisko, więc na pewno przyda się przepis na pyszne ciasto . Przy okazji zapraszam też do oglądania dzień dobry TVN, jutro od 8:30 będę przygotowywała na antenie japońskie desery hybrydowe.
4 duże jajka
100 g cukru
110 g mąki
100 g białej czekolady
200 g gorzkiej czekolady
570 ml śmietany kremówki 30%
300 g mascarpone
50 g cukru
2-3 + 6-9 g żelatyny
40 + 80 ml wody
Jajka ubijamy z cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito mąkę i delikatnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a także na kawałek papieru do pieczenia, na którym wcześniej rysujemy prostokąt o wymiarach 30 cm x 11 cm (ciasto powinno mieścić się w prostokącie. Biszkopty pieczemy przez 11-18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Z prostokąta wykrawamy trzy paski o wymiarach 30 cm x 3 cm. Tę samą formę w której piekliśmy spód wykładamy ponownie papierem do pieczenia, wkładamy do niej spód, a następnie z pasków robimy boki.
2-3 g żelatyny rozpuszczamy w 40 ml ciepłej wody. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do 200 g mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy (kiedy krem będzie gładki zestawiamy go z kąpieli wodnej). Ubijamy 150 ml kremówki. Łączymy ubitą kremówkę z ciemnym kremem. Na sam koniec dodajemy powoli żelatynę dokładnie mieszając. Masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. 6-8 g żelatyny rozpuszczamy w 80 ml ciepłej wody. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy miskę na stół. Żelatynę łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. 200 ml kremówki ubijamy na sztywno, po czym łączymy ją z kremem z białej czekolady. Masę nakładamy, jako kolejną warstwę na biszkopt. Wyrównujemy ją szpatułką. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ozdabiamy ciasto kremem zrobionym z 220 ml kremówki, 100 g mascarpone i cukru (najpierw ubijamy kremówkę z cukrem potem dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy).
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/biszkopt-z-kremem-z-bialej-i-gorzkiej-czekolady