Wykonanie
Weekend już blisko, więc na pewno przyda się przepis na pyszne ciasto . Przy okazji zapraszam też do oglądania dzień dobry TVN, jutro od 8:30
będę przygotowywała na antenie japońskie desery hybrydowe.4 duże
jajka100 g
cukru110 g
mąki100 g
białej czekolady200 g
gorzkiej czekolady570 ml
śmietany kremówki 30%300 g
mascarpone50 g
cukru2-3 + 6-9 g
żelatyny40 + 80 ml
wodyJajka ubijamy z
cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a także na kawałek papieru do pieczenia, na którym wcześniej rysujemy prostokąt o wymiarach 30 cm x 11 cm (ciasto powinno mieścić się w prostokącie.
Biszkopty pieczemy przez 11-18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Z prostokąta wykrawamy trzy paski o wymiarach 30 cm x 3 cm. Tę samą formę w której piekliśmy spód wykładamy ponownie papierem do pieczenia, wkładamy do niej spód, a następnie z pasków robimy boki.2-3 g
żelatyny rozpuszczamy w 40 ml ciepłej
wody.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy do 200 g
mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy (kiedy krem będzie gładki zestawiamy go z kąpieli
wodnej). Ubijamy 150 ml kremówki. Łączymy ubitą kremówkę z ciemnym kremem. Na sam koniec dodajemy powoli
żelatynę dokładnie mieszając. Masę przelewamy do formy wyłożonej
biszkoptem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. 6-8 g
żelatyny rozpuszczamy w 80 ml ciepłej
wody.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy miskę na stół.
Żelatynę łączymy z
czekoladą dokładnie mieszając. 200 ml kremówki ubijamy na sztywno, po czym łączymy ją z kremem z
białej czekolady. Masę nakładamy, jako kolejną warstwę na
biszkopt. Wyrównujemy ją szpatułką. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ozdabiamy ciasto kremem zrobionym z 220 ml kremówki, 100 g
mascarpone i
cukru (najpierw ubijamy kremówkę z
cukrem potem dodajemy
mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy).