Wykonanie
I kolejne ciasto urodzinowe, tym razem dla babci.4 duże
jajka100 g
cukru110 g
mąki200 g
gorzkiej czekolady500 ml
śmietany kremówki 30%30 g
cukru8-10 g
żelatyny100-120 ml
wodyczekoladowe serduszka do ozdoby
Jajka ubijamy z
cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a także na kawałek papieru do pieczenia, na którym wcześniej rysujemy prostokąt o wymiarach 30 cm x 11 cm (ciasto powinno mieścić się w prostokącie.
Biszkopty pieczemy przez 11-18 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Z prostokąta wykrawamy trzy paski o wymiarach 30 cm x 3 cm. Tę samą formę w której piekliśmy spód wykładamy ponownie papierem do pieczenia, wkładamy do niej spód, a następnie z pasków robimy boki.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zdejmujemy z kuchenki. Ubijamy 500 ml kremówki z 30 g
cukru.
Żelatynę łączymy z rozpuszczoną
czekoladą i dokładnie mieszamy. Następnie mieszaninę łączymy z ubitą kremówką i dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na
biszkopt i wyrównujemy ją szpatułką. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ozdabiamy ciasto czekoladowymi serduszkami.