Wykonanie
Mamy dziś Dzień
Czekolady, a skoro tak, to i ja ze swej strony proponuję Wam pyszny torcik
czekoladowy........na zimno:) Mam nadzieję, że będzie smakował:P
Składniki:15 dag
czekolady gorzkiej15 dag
czekolady mlecznej5 dag
cukru4 łyżki
żelatyny1
śmietana kremówka4
jajka1 słoik
wiśni w kompocie lub puszka
wiśni w żeluWykonanie:
Czekoladę rozpuszczam na parze. Połowę
żelatyny zalewam
wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniała, następnie rozpuszczam we wrzątku otrzymując pół szklanki rozpuszczonej
żelatyny.
Żółtka ubijam z
cukrem w kąpieli
wodnej, dodaję rozpuszczone i przestudzone:
czekoladę i
żelatynę.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę
żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała, na to wykładam kremówkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Na wierzch wykładam
wiśnie i zalewam pozostałą masą
czekoladową. Całość chłodzę 2-3 godziny.