ßßß Cookit - przepis na Biało – czarna dama

Biało – czarna dama

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prezentuję Wam Biało – czarną damę czyli ciasto bardzo wykwintne a zarazem bardzo proste w wykonaniu.
Do jego wykonania potrzebujecie tylko kilku składników a efekt jest naprawdę imponujący.
Gorąco polecam!!
Biało – czarna dama (Ø 26 cm)
ciemny biszkopt
3 jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanka mąki minus 2 łyżki które zastępujemy kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
masa czekoladowa
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki żelatyny
wiśnie w alkoholu
2 łyżki wódki
biała masa
200 ml śmietany 30%
150g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo:
poncz z alkoholu i wody
Upiec ciemny biszkopt: białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać przesiane mąki oraz kakao. Upiec w 160ºC.
Masa czekoladowa: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, czekoladę połamać na mniejsze kawałki zalać 100 ml śmietanki i rozpuścić. Do ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić. Resztę śmietanki połączyć z serkiem mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ostudzoną czekoladę oraz wiśnie i alkohol. Masę wyłożyć na ostudzony i naponczowany biszkopt – odstawić do stężenia.
Biała masa: żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, zalać 50 ml śmietanki i rozpuścić dodając pod koniec żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno dodając masę czekoladową. Masę wylać na masę czekoladową.
Na wierzch zetrzeć ciemną czekoladę i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/bialo-czarna-dama