Wykonanie
SkładnikiSpód:65 g ciemnej
czekolady2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku1 łyżka
likieru Amaretto65 g miękkiego
masła50 g drobnego
cukru1
jajko40 g
mąki14 - 16 podłużnych
biszkoptówDo nasączenia
biszkoptów:2 płaskie łyżeczki
żelatyny w proszku50 ml
wody2 łyżki
kawy rozpuszczalnej w proszku2 łyżki
likieru AmarettoMasa serowa:750 g
sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki250 g
sera mascarpone1 i 1/2 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajek1/2 szklanki
śmietanki kremowej 30% lub 36%2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
likieru AmarettoWierzch:300 g gęstej, kwaśnej
śmietany 18%3 płaskie łyżki drobnego
cukru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku2 łyżki
likieru AmarettoPrzygotowanieSpód:Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą wysmarowaną
masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła).
Kawę rozpuścić w gorącym
likierze Amaretto, ostudzić. Miękkie
masło ucierać z
cukrem przez około 7 minut, aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać
jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte
masło z ostudzoną
czekoladą, następnie z przesianą
mąką, a na koniec z ubitym
jajkiem oraz rozpuszczoną
kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i ułożyć
biszkopty (jak na zdjęciu na dole strony), wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez ok. 8 minut aż spód będzie zastygnięty.Nasączenie
biszkoptów:
Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej
wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować
wodę (50 ml) i rozpuścić w niej
kawę, zdjąć z ognia, dodać
żelatynę i mieszać aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Wymieszać z
likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę
serową). Nasączyć
biszkopty (dzięki
żelatynie nie przemoczy ona całych
biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć
ser twarogowy razem z
serem mascarpone i
mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać
cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno
jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku. Na koniec zmiksować ze
śmietanką, ekstraktem z
wanilii i
likierem Amaretto. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).Wierzch:Gęstą
śmietanę wymieszać z
cukrem.
Kawę rozpuścić w gorącym
likierze Amaretto i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki
kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze
śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim
śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną
kawę i rozsmarować ją na powierzchni
śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.