Wykonanie
Ubóstwiam tiramisu. To chyba jeden z moich ulubionych deserów. Jego zdecydowanym plusem jest to, iż nie trzeba go piec. No chyba, że sami chcemy zrobić
biszkopty, ale ja na pewno jeszcze nie jestem na tym etapie.Spotkałam się kilka
razy z udziwnionymi wersjami tego deseru. Często dodawane są do niego
owoce, głównie
maliny. Ja jednak wolę go w tej podstawowej, prostej wersji. Taką też wersję mam dzisiaj dla Was.TiramisuTiramissu
Składniki:
2 szklanki
mleka (480ml)3/4 szklanki
cukru kryształu (15 dkg)1/4 szklanki
mąki (3,5 dkg)6
jajek1/4 szklanki ciemnego
rumu (60 ml) (ja dodałam
Amaretto)2 łyżeczki
cukru waniliowego albo łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 szklanki
masła (6 dkg)1 szklanka
serka mascarpone (25 dkg)
biszkopty w kształcie paluszka (2 opakowania)1 i 1/2 szklanki
kawy (360 ml) - w 1 i 1/2 szklanki
wody rozpuścić 6 łyżek
kawy rozpuszczalnej1/3 szklanki
cukru kryształu (6,5 dkg)1/4 szklanki
rumu (60 ml)
kakaoczekolada mleczna (3 dkg)Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie budyniu. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki
mleka i 3/4 szklanki
cukru, zagotować.W miseczce wymieszać
mąkę z 6
żółtkami i pozostałą 1/2 szklanką
mleka. Zdjąć gotujące
mleko z ognia i wolno dolewać do
mąki, zimnego
mleka i
żółtek, cały czas mieszając. Gdy dodamy już całe
mleko, wstawić garnek na mały ogień, cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i gotować przez 3 minuty. Gotowe zdjąć z ognia i wystudzić.
Masło rozetrzeć w misce, dodać
serek mascarpone. Ucierać razem przez chwilę po czym dodać
wanilię. Do chłodnego budyniu dodać
rum, rozetrzeć. Teraz należy połączyć
budyń z
serkiem i
masłem. Stopniowo dodawać
budyń do
masła, cały czas energicznie mieszając do roztarcia najdrobniejszych grudek.Kąpiel kawowa. W naczyniu wymieszać
kawę,
cukier i
rum. Moczyć
biszkopty, każdy z osobna przez 5 sekund.Ja do swojego deseru użyłam prostokątnej formy o długości 30 centymetrów. Wyłożyłam ją folią spożywczą co umożliwiło mi łatwe wyjęcie gotowego deseru. Deser zachował też fajny kształt. Na dno formy układamy nasączone
biszkopty, jeden koło drugiego. Na
biszkopty wylewamy część kremu
mascarpone. Proces powtarzamy do momentu aż wykorzystamy wszystkie
biszkopty i krem. Ostatnia warstwa musi to jednak być warstwa biszkoptowa.Deser wyciągamy z formy, zdejmujemy folię i posypujemy intensywnie
kakao oraz startą na tarce
czekoladą. Wkładamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia. Smacznego.