Wykonanie
Tiramisu to tradycyjny włoski deser. Jak dla mnie znakomity. Rozpływający się i delikatny.Prawdziwe niebo w gębie .Przepis podpatrzyłam TU . Trochę go zmieniłam. Wyszło mi 13 porcji.
Składniki:2 szklanki
mleka15 dag
cukru4 dag
mąki6
jajekkieliszek
Amaretto, ja dodałam jednak
wódkę z
marakują bo taką miałam25 dag
mascarpone6 dag
masła2 opakowania
biszkoptów podłużnych2
laski wanilii Skworcukubek (360ml) zaparzonej
kawy rozpuszczalnej z 4 łyżek z 6-7 dag
cukrukieliszek
wódki z
marakui lub
Amarettokakao do posypania na wierzchUgotować
budyń. 1,5 szklanki
mleka zagotować z 15 dag
cukru.
Mąkę w rondelku zmiksować z pozostałym
mlekiem i
żółtkami- gdy zmiksujemy, nie powstaną
potem grudki. Zdjąć gotujące
mleko z palnika i powoli dolewać je do zmiksowanej masy, ciągle mieszając. Wstawić rondelek z powrotem na mały ogień i pogotować 2 minuty. Wystudzić.
Masło zmiksować z ziarenkami
wanilii Skworcu, dodać kieliszek
wódki,
budyń,
mascarpone.Do wystudzonej
kawy dolać drugi kieliszek
wódki.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Moczyć
biszkopty w
kawie około 5 sekund i układać w keksówce jak na zdjęciu. Dno keksówki jest węższe więc pierwszą warstwę
biszkoptów ułożyć trzeba wzdłuż. Na
biszkopty wyłożyć część kremu. Rozprowadzić równomiernie. Zabieg ten powtarzać na zmianę
biszkopty z
mascarpone aż do skończenia kremu.
Biszkopty muszą być ostatnią warstwą. Posypać deser
kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.