Wykonanie
Przygotowywałam już Tiramissu klasyczne, dodałam je także na bloga TU . Wszystkim smakowało niezmiernie i teraz słyszę tylko: no kiedy będzie tiramissu??Po tych błaganiach nie
mogę nic innego uczynić, jak tylko zrobić tiramissu. Tym razem wykorzystałam fakt, że
maliny na mojej działce już się kończą, więc urozmaiciłam deser o te
owoce w
masie.
Składniki:1 + 0,5 szklanki
mlekapół szklanki
cukru0,25 szklanki
mąki4 jakakieliszek
Amaretto, ja dodałam jednak
wódkę z
marakują25 dag
mascarpone1 łyżka
masła1,5 opakowania
biszkoptów podłużnych1 łyżka
cukru waniliowegokubek (360ml) zaparzonej
kawy rozpuszczalnej z 4 łyżek z 2 łyżkami
cukrukieliszek
wódki z
marakui lub
Amarettogarść
malinkakao do posypaniaUgotować
budyń. 1 szklankę
mleka zagotować z pół szklanki
cukru.
Mąkę w rondelku zblenderować z pozostałym
mlekiem i
żółtkami - gdy zmiksujemy, nie powstaną
potem grudki. Zdjąć gotujące
mleko z palnika i powoli dolewać je do zmiksowanej masy, ciągle mieszając. Wstawić rondelek z powrotem na mały ogień i pogotować 2 minuty. Wystudzić.
Masło zmiksować z
mascarpone,
cukrem waniliowym i
budyniem. Dolać kieliszek
wódki. Wymieszać.Do wystudzonej
kawy z cukrem dolać drugi kieliszek
wódki.Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Moczyć
biszkopty w
kawie około 2 sekund i układać w keksówce.
Dno keksówki jest węższe więc pierwszą warstwę
biszkoptów ułożyć trzeba pod kątem.Na
biszkopty wyłożyć połowę kremu. Rozprowadzić masę klasyczną równomiernie.Następnie znów namoczone
biszkopty.Do drugiej połowy kremu wrzucić
maliny i zmiksować. Wyłożyć masę
malinową na
biszkopty.Na masę znowu
biszkopty i koniec.
Udekorować
malinami. Posypać deser
kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można też posypać
kakao przed podaniem.