Wykonanie
Postawiłam sobie kolejne sernikowe zadanie, no i chyba znów poszło całkiem dobrze. Mimo, że klasyczny deser tiramisu nie wymaga pieczenie, to jego "sernikowa" wersja jednak się bez tego nie obędzie. Przepis na ten nietypowy deser znalazłam, przeglądając Kwestię Smaku, która jest kopalnią przepisów tego typu. Trochę zmodyfikowałam oryginalną recepturę, ale mam nadzieję, że sernik nic na tym nie straciłSkładniki (na torownicę o śr. 25 cm):spód:65 g ciemnej
czekolady2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku65 g miękkiego
masła50 g drobnego
cukru1
jajko40 g
mąki14 - 16 podłużnych
biszkoptówmasa serowa:1 kg
sera śmietankowego mielonego trzykrotnie1,5 szklanki drobnego
cukru3 łyżki budyniu
waniliowego5
jajekpół szklanki
śmietanki kremowej 30%2 łyżeczki
aromatu waniliowegowierzch:300 g gęstej, kwaśnej
śmietany 18%3 płaskie łyżki drobnego
cukrucukier puder/kakao do posypania
spód : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C.
Czekoladę łamiemy na kostki, roztapiamy i studzimy chwilę.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
wody, studzimy. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, aż będzie puszyste. W innej misce ubijmy
jajko na sztywną pianę. Na zmniejszonych obrotach miksera łączymy utarte
masło z ostudzoną
czekoladą, następnie z przesianą
mąką, a na koniec z ubitym
jajkiem oraz rozpuszczoną
kawą.Gładką masę przekładamy do formy wysmarowanej
masłem, wyrównujemy powierzchnię i układamy nasączone w
kawie biszkopty, wciskając je do połowy w masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, aby spód zastygł.masa serowa : Do misy miksera wkładamy
ser twarogowy razem z
mąką. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy
cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijamy po kolei
jajka miksując przez około pół minuty po każdym kolejnym
jajku. Na koniec dodajemy
śmietankę, ekstrakt z
wanilii i jeszcze chwilę miksujemy.Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na spód, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na kratce piekarnika w środkowej jego części. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne półtorej godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.wierzch : Gęstą
śmietanę mieszamy z
cukrem. Sernik, gdy minie czas pieczenie, wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim
śmietanę równą warstwą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na następne 15 minut. Sernik wyjmujemy z piekarnika i ustawiamy na kratce do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy
kakao lub
cukrem pudrem.