Wykonanie
To pyszne
czekoladowe ciasto naprawdę jest kryzysowe, wywodzi się z czasów Wielkiego Kryzysu, gdy wiele produktów spożywczych nie można było nigdzie kupić lub były po prostu zbyt drogie. Mimo tych utrudnień amerykańskie gospodynie domowe wciąż nieźle sobie radziły i dzięki ich pomysłowości możemy się zajadać tym bardzo popularnym do dziś
ciastem :)Crazy
Cake (z angielskiego dosłownie Zwariowane Ciasto) nie zawiera
jajek,
mleka, ani
masła, a do jego przygotowania wystarczy nieduża forma do pieczenia i łyżka. Wystarczy kilka minut pracy oraz około pół godziny w piekarniku i na deser możecie zajadać się niesamowicie wilgotnym, puszystym
ciastem :) Jest niedrogie w przygotowaniu i w sam raz na okazje, gdy goście już prawie pod drzwiami, a w domu nie ma nic do
kawki. To naprawdę kryzysowe ciasto ;)Dzięki temu, że do ciasta nie potrzeba
jajek,
mleka, czy
masła, mogą się nim cieszyć osoby z alergiami na te produkty, a do tego całość może być również przygotowane z bezglutenowych mieszanek mąk. Zawiera też niewiele tłuszczu, co pozwala zaliczyć je do wypieków dietetycznych. To naprawdę ciasto dla każdego.Polecam :)* korzystałam z przepisu znalezionego tutajSkładniki na tortownicę o średnicy 20cm lub kwadratową blaszkę 20 x 20cm:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)3 łyżki ciemnego
kakao1 szklanka
cukru (ja użyłam trzcinowego, ale każdy inny będzie równie dobry)1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli5 łyżek
oleju roślinnego1 łyżeczka
octu1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej1 szklanka
wodyWykonanie:Formę do pieczenia wyłóż papierem lub matą teflonową. Wsyp do środka wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie.
Zrób w nich trzy dołki – jeden większy i dwa mniejsze. Do jednego wlej
ocet, do drugiego
wanilię, a do trzeciego największego
olej.
Polej całość szklanką
wody i wymieszaj dokładnie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity w jego środek będzie suchy po wyjęciu.
Pozostaw w formie na kilka minut, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij na kratkę do studzenia.Zimne ciasto możesz posypać
cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą (ja użyłam tej z przepisu na metrowiec).Smacznego :)