ßßß Cookit - przepis na Kryzysowy murzynek – czekoladowe ciasto bez nabiału…

Kryzysowy murzynek – czekoladowe ciasto bez nabiału…

nazwa

Wykonanie

To pyszne czekoladowe ciasto naprawdę jest kryzysowe, wywodzi się z czasów Wielkiego Kryzysu, gdy wiele produktów spożywczych nie można było nigdzie kupić lub były po prostu zbyt drogie. Mimo tych utrudnień amerykańskie gospodynie domowe wciąż nieźle sobie radziły i dzięki ich pomysłowości możemy się zajadać tym bardzo popularnym do dziś ciastem :)
Crazy Cake (z angielskiego dosłownie Zwariowane Ciasto) nie zawiera jajek, mleka, ani masła, a do jego przygotowania wystarczy nieduża forma do pieczenia i łyżka. Wystarczy kilka minut pracy oraz około pół godziny w piekarniku i na deser możecie zajadać się niesamowicie wilgotnym, puszystym ciastem :) Jest niedrogie w przygotowaniu i w sam raz na okazje, gdy goście już prawie pod drzwiami, a w domu nie ma nic do kawki. To naprawdę kryzysowe ciasto ;)
Dzięki temu, że do ciasta nie potrzeba jajek, mleka, czy masła, mogą się nim cieszyć osoby z alergiami na te produkty, a do tego całość może być również przygotowane z bezglutenowych mieszanek mąk. Zawiera też niewiele tłuszczu, co pozwala zaliczyć je do wypieków dietetycznych. To naprawdę ciasto dla każdego.
Polecam :)
* korzystałam z przepisu znalezionego tutaj
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm lub kwadratową blaszkę 20 x 20cm:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)
3 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru (ja użyłam trzcinowego, ale każdy inny będzie równie dobry)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju roślinnego
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
1 szklanka wody
Wykonanie:
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub matą teflonową. Wsyp do środka wszystkie suche składniki i wymieszaj dokładnie.
Zrób w nich trzy dołki – jeden większy i dwa mniejsze. Do jednego wlej ocet, do drugiego wanilię, a do trzeciego największego olej.
Polej całość szklanką wody i wymieszaj dokładnie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity w jego środek będzie suchy po wyjęciu.
Pozostaw w formie na kilka minut, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij na kratkę do studzenia.
Zimne ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubioną polewą (ja użyłam tej z przepisu na metrowiec).
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/11/12/kryzysowy-murzynekcrazy-cake