Wykonanie
Najprostsze na świecie ciasto
czekoladowe. Jeśli Ktoś z Was kiedyś zapyta, czy można zrobić pyszne ciasto
czekoladowe bez
mleka,
masła i
czekolady, to odpowiedź brzmi TAK. To ciacho skradnie wasze podniebienia, bo nie dość, że jest cudne w smaku to jeszcze robi się baaaaardzo szybko. Wypróbujcie przepis koniecznie. Smacznego :)Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru3 łyżki karobu lub 6 łyżek
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczone1 łyżka
octuszczypta
soli2/3 szklanki
oleju2 szklanki
soku jabłkowego,
wody zwykłej lub gazowanej lub innego
napojuPrzygotowanie:1. Skłądniki suche umieszczamy w misie (ja zawsze pszesiewam
mąkę, bo wtedy ciasto jest bardziej puszyste) i mieszamy.2. Do składników suchych dodajemy mokre mieszamy wszystko łyżką do polączenia składników (można też użyć miksera)3. Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej
olejem i posypanej
bułką tartą (u mnie tortownica o średnicy 23 cm)4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto polewamy
czekoladą (2 czubate łyżki
margaryny lub
masła, 1 łyżka
mleka, 2 łyżki
cukru i 1 łyżka
kakao zagotowujemy ciągle mieszając, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy ciasto) lub posypujemy
cukrem pudremPrzepis pochodzi ze strony pinkcake.blox.plSmacznego :)