Wykonanie
Ten przepis czekał trochę na swoją realizację. Kiedy go znalazłam na blogu "Kuchnia Agaty" pod nazwą "Najdziwniejsze (przepyszne!) ciasto
czekoladowe" od razu go zapisałam. Ciasto to wzbudza sensacje poprzez wykorzystanie w nim
octu. Sama byłam ciekawa tego smaku więc zrobiłam te ekspresowe ciasto! Moje wrażenia: wspaniałe, sprężyste, odpowiednio wilgotne, łatwe do zrobienia jednym słowem IDEALNE.A ocet?
ocet nie jest wyczuwalny więc nie bójcie się spróbować. Ciekawostką jest też brak
jajek - tak ma być!Ciasto robiłam w weekend 2
razy: jedna wersja z
ananasem i wersja z
wiśniami i
migdałami.Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki (na formę 21x21 lub tortownicę o średnicy 23cm):filiżanka = szklanka 250ml3 filiżanki
maki pszennej2 filiżanki
cukru1/2 filiżanki ciemnego
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli2 filiżanki gorącej
wody3/4 filiżanki
oleju2 łyżki
octu1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (granulek)
aromat waniliowy na wierzch: dowolne
owoce ja użyłam do jednego ciasta
ananasa z puszki a do drugiej
wiśni i
płatków migdałów które wsypałam do ciasta, 2 łyżki grubego
cukruPrzygotowanie:W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć
wodę,
kawę,
olej,
ocet i
aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć
owoce, posypać grubym
cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.
Smacznego:)