Wykonanie
Ciasto znalezione u Agaty . Bez jaj, za to z
octem. Ciekawa byłam co z tego wyjdzie i muszę powiedzieć że jest przepyszne.
Octu i
sody nie czuć, wbrew obawom. Bardzo łatwe w wykonaniu, nie może się nie udać. Wilgotne,
czekoladowe...w mgnieniu oka znika z talerza. Skorupka na wierzchu, która się tworzy z
cukru jest super. Polecam!Składniki3 filiżanki
mąki pszennej2 filiżanki
cukru1/2 filiżanki ciemnego
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli (dałam szczyptę)2 filiżanki gorącej
wody3/4 filiżanki
oleju2 łyżki
octu1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (granulek)
aromat waniliowy na wierzch:3 nektarynki/śliwki/wiśnie (u mnie
brzoskwinie)2 łyżki grubego
cukru (u mnie zwykły
cukier kryształ w nieco większej ilości)Przygotowanie:W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć
wodę,
kawę,
olej,
ocet i
aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć
owoce, posypać grubym
cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180°C.
pozdrawiam!