Wykonanie
Znaczne wilgotiesze od
biszkoptu, łatwiejsze w przygotowaniu, bo wystarczy tylko wymieszać 2 rodzaje składników. Gotowy wypiek możemy zjeść przełożony
dżemem lub jako ciasto
mleczna kanapka, z kremem ze
śmietanki i
mascarpone.
Składniki:3 filiżanki
mąki pszennej2 filiżanki
cukru1/2 filiżanki ciemnego
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli2 filiżanki gorącej
wody3/4 filiżanki
oleju2 łyżki
octu1 łyżka
kawy rozpuszczalnej, granulowanejW misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć
wodę,
kawę,
olej,
ocet i
aromat waniliowy. Wymieszać oba rodzaje składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!