Wykonanie
Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej- 2 niepełne szklanki
cukru- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżeczki
sody- 1/2 szklanki ciemnego
kakao- 2 szklanki gorącej
wody- 1 łyżka
kawy rozpuszczalnej- 2 łyżki
octu- 3/4 szklanki
oleju*dodatkowo- ulubione
owoce (użyłam
ananasa)-
brązowy cukier do posypaniaSposób przygotowania:1. Do miski wlewamy
wodę,
ocet,
oliwę, wsypujemy
kawę, następnie dodajemy wymieszane
sypkie produkty, miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy
owoce, wierzch dodatkowo można posypać
brązowym cukrem.2. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, po tym czasie zostawiamy jeszcze na kilka min. w uchylonym piekarniku.Inspiracja: alebabka