Wykonanie
Na blogu nadal jesienne klimaty. Może to wpływ naszych spacerów, z których Zuzia wraca na ogół z zaróżowioną buzią i całą masą kolorowych liści? A może jednak skrycie lubię trochę tą kapryśną
porę roku, która na zmianę wprowadza nas w stan ponurego uśpienia deszczowymi popołudniami lub ożywia, wciąż jeszcze ciepłym, jesiennym
słoneczkiem i feerią barw w parkach :)Tak, czy owak nachodzi mnie coraz częściej ochota na aromatyczne przysmaki pachnące
cynamonem,
imbirem i
goździkami. A że silna wola to w moim przypadku tylko czysto teoretyczne pojęcie, upiekłam wczoraj smakowite ciasto z
jabłkami i mnóstwem
cynamonu :))Ciasto jest dość zwarte i wilgotne, mocno
cynamonowe i z dużą ilością
jabłek. Smakuje wspaniale świeże, ale też równie dobrze na drugi, a nawet trzeci dzień (o ile dotrwa ;). Co najlepsze jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 10 minut, a
potem już tylko trzeba poczekać, aż się upiecze.Polecam :)* przepis z „1000 recipes. Baking” wydawnictwa IgloobooksSkładniki na keksówkę o wymiarach około 11 x 27cm:300g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli250g miękkiego niesolonego
masła250g jasnego
brązowego cukru (light brown sugar)5 dużych jaj1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (możecie pominąć)2 – 3 duże
jabłkaWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
cynamon przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie
masło,
jajka i ekstrakt. Miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona (około 4 – 5 minut)*.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej
mąką.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub niedużą kostkę. Tak przygotowane kawałki
owoców poukładaj na cieście. Możesz je przedtem oprószyć delikatnie
mąką, jeżeli chcesz
mieć pewność, że nie opadną.Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.Przed podaniem oprósz
cukrem pudrem.Smacznego :)
*
Masło musi być bardzo miękkie, by nie zostały grudki. Jeżeli takie nie jest, najlepiej najpierw utrzeć je z
cukrem na puszystą masę i dopiero wtedy dodać pozostałe składniki.
Potem postępujemy zgodnie z przepisem.