ßßß Cookit - przepis na Kruche cynamonowe ciastka przekładane masłem orzechowym

Kruche cynamonowe ciastka przekładane masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te ciastkowe kanapki! Kruche cynamonowe ciastka przełożone masłem orzechowym przełamującym ich słodycz to jest to. A jak mam ochotę się zasłodzić po kokardę, to do środka upycham jeszcze opiekane pianki. Po takiej porcji słodyczy mam dosyć na tydzień, albo do następnego ciacha :) Ciastka są pyszne również bez nadzienia, albo posmarowane kremem czekoladowym, czy marmoladą.
Składniki na ciastka (ok. 10 dużych podwójnych sztuk):
-200g masła solonego
-1 szklanka brązowego cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-2 szklanki mąki pszennej
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
Do obtoczenia:
-1/3 szklanki cukru brązowego
-1 łyżeczka cynamonu
Ponadto:
-masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzeszków) (tyle łyżeczek, ile ciastek)
-dla prawdziwych słodyczolubów pianki marshmallow (tyle łyżeczek, ile ciastek)
Mąkę przesiewamy z soda, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i sól. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy przesiana mąkę i dokładnie łączymy składniki. Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy.
Gotowe ciastka smarujemy z jednej strony masłem orzechowym (po 1 łyżeczce na ciastko). Ciastka sklejamy. Jeśli chcę się totalnie zasłodzić za wszystkie czasy dodaję jeszcze pianki. Pianki opiekamy nad ogniem i układamy po 2 na połowie ciastek. Przykrywamy pozostałymi ciastkami tworząc "kanapki".
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2015/11/kruche-cynamonowe-ciastka-przekadane.html