Wykonanie
Uwielbiam te
ciastkowe kanapki! Kruche
cynamonowe ciastka przełożone
masłem orzechowym przełamującym ich
słodycz to jest to. A jak mam ochotę się zasłodzić po kokardę, to do środka upycham jeszcze opiekane pianki. Po takiej porcji
słodyczy mam dosyć na tydzień, albo do następnego ciacha :)
Ciastka są pyszne również bez nadzienia, albo posmarowane
kremem czekoladowym, czy
marmoladą.Składniki na
ciastka (ok. 10 dużych podwójnych sztuk):-200g
masła solonego-1 szklanka
brązowego cukru-1/2 łyżeczki
soli-1
jajko-1 łyżka ekstraktu
waniliowego-2 szklanki
mąki pszennej-1/2 łyżeczki
cynamonu-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sodyDo obtoczenia:-1/3 szklanki
cukru brązowego-1 łyżeczka
cynamonuPonadto:-
masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzeszków) (tyle łyżeczek, ile
ciastek)-dla prawdziwych słodyczolubów pianki marshmallow (tyle łyżeczek, ile
ciastek)
Mąkę przesiewamy z
soda,
proszkiem do pieczenia i
cynamonem.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy rozpuszczone
masło,
cukier i
sól. Dodajemy
jajko i ekstrakt
waniliowy, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy przesiana
mąkę i dokładnie łączymy składniki.
Cukier mieszamy z
cynamonem. Z ciasta lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy.Gotowe
ciastka smarujemy z jednej strony
masłem orzechowym (po 1 łyżeczce na
ciastko).
Ciastka sklejamy. Jeśli chcę się totalnie zasłodzić za wszystkie czasy dodaję jeszcze pianki. Pianki opiekamy nad ogniem i układamy po 2 na połowie
ciastek. Przykrywamy pozostałymi
ciastkami tworząc "kanapki".
Smacznego!