Wykonanie
Dostałam
rabarbar:) Hurraaa! Uwielbiam
rabarbar! Ale...no właśnie jest ale..nawet nie jedno.. Internet jest pełen przepisów. Tylko, że nie lubię ani
ciasta drożdżowego z
rabarbarem ani kruchego. Są absolutnie poza moim zainteresowaniem. Dlatego pozostało kombinowanie. Padło na babeczki. Są ultra proste i absolutnie przepyszne. Miska, szklanka, łyżka- to wszystko co będzie potrzebne z "narzędzi". A chyba możecie poświęcić 10 minut na to żeby zrobić coś naprawdę pysznego? Posypka z
cynamonu i
cukru okazała się
hitem, jest genialna. Muffiny są o tyle wdzięczne że nie wymagają posiadania żadnych umiejętności kulinarnych. Jedynie co trzeba zrobić to wszystko wymieszać. U mnie zniknęły w sekundę ledwie zdążyły przestygnąć.. Bardzo zasmakowały mojemu
synkowi:)Kilka słów nt muffin i inne przepisy znajdziecie tutaj
Składniki:Na ciasto:1,5 szklanki
rabarbaru pokrojonego w małą kostkępół szklanki
oleju o neutralnym smaku2 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mlekaszklanka
cukru brązowego (może być biały)1
jajkołyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliłyżeczka ekstraktu
waniliowego (można pominąć)"Posypka"łyżka miękkiego
masłapół łyżeczki
cynamonułyżeczka
brązowego cukruWykonanie:Do miski wrzuć i wymieszaj
cukier,
jajko mleko i
olej. Następnie dodaj resztę składników:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i ekstrakt. Ponownie wszystko wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę
rabarbar i znowu mieszanie. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Każdą napełniaj do 3/4 wysokości. Zrób posypkę. Miękkie
masło wymieszaj w miseczce z
cukrem i
cynamonem. Kawałki posypki rozrzuć na każdej muffince. Możesz to zrobić łyżeczką. Podczas pieczenia fajnie się rozpuści. Piecz w temp. 190 stopni przez 20-25 minut.Smacznego!