Wykonanie
Zdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - bo z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. W takim wydaniu spokojnie możecie je zrobić na śniadanie czy kolację, a jako że są smaczne też na zimno (aczkolwiek robią się miękkie) - można je z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci)3
jajka500 ml
mleka1 łyżka
miodu2 łyżki roztopionego
masła60 ml
oleju (
słonecznikowy, rzepakowy)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
soku z cytryny160 g
maki pszennej pełnoziarnistej180 g
maki pszennej białej1 łyżka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliJajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor.U mnie były na kolację więc podałam je z
konfiturą jagodową.Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund)
Inspiracja: Mania wypiekania