ßßß Cookit - przepis na Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3)

Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3)

nazwa

Wykonanie

Zdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W takim wydaniu spokojnie możecie je zrobić na śniadanie czy kolację, a jako że są smaczne też na zimno (aczkolwiek robią się miękkie) - można je z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci)
3 jajka
500 ml mleka
1 łyżka miodu
2 łyżki roztopionego masła
60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
160 g maki pszennej pełnoziarnistej
180 g maki pszennej białej
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Jajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor.
U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową.
Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund)
Inspiracja: Mania wypiekania
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/gofry-cynamonowe-z-maka-penoziarnista.html