ßßß Cookit - przepis na Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów

Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów

nazwa

Wykonanie

O tym chlebie powiedział mi mój Tata. Wcześniej o nim nie słyszałam, a szkoda. Chlebek, podobno, po upieczeniu, ma przynieść nam szczęście i powinno upiec się go raz w życiu. Zaczyn tego chlebka, razem z przepisem, wędruje z rąk do rąk. Taktowany jest jako łańcuszek szczęścia, który nie jest mile widziany przez wiele osób, chociaż ja takiemu łańcuszkowi mówię stanowcze "TAK!" :) Chlebek jest przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany jest mąką, cukrem i mlekiem, w jednakowych proporcjach. Takiego zaczynu nigdzie nie kupimy. Albo go dostajemy, albo produkujemy swój własny i później rozdajemy :)
'chlebek watykański'
Składniki:
* zaczyn podstawowy, tzw. starter: (ominąć jeśli zaczyn został nam dany :))
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 łyżeczki świeżych drożdży
* dodatkowo:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
- 2/3 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
- 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp
- masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem
Wersja dla osób, które same robią starter.
* dzień 1:
Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać do szklanej lub plastikowej miski. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Proces fermentacji będzie trwał kilka dni.
* dzień 2-4:
Starter wymieszać (należy pamiętać, aby nie mieszać go metalową łyżką). Ponownie ostawić w ciepłe miejsce.
* dzień 5:
Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
Zasada jest prosta. Starter należy dokarmiać do 5 dni i pieczeniu chlebka raz na 10 dni.
Dalej postępować, z przepisem tak jakby starter na chlebek watykański został nam sprezentowany :)
Wersja dla osób, które zostały obdarowane starterem: ( w nawiasie numer dnia dla osób, które robiły same starter)Zaczynamy pieczenie.
* dzień 1 (dzień 6.):
Przelać otrzymany starter do dużej miski i przykryć ściereczką.
* dzień 2-3 (dzień 7-8.):
Wymieszać dokładnie.
* dzień 4 (dzień 9):
Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
* dzień 5-8 (dzień 10-13):
Wymieszać dokładnie.
* dzień 9 (dzień 14):
Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
* dzień 10 (dzień 15):
Wymieszać dokładnie. Dodać 0,5 szklanki cukru (wg smaku), 2 szklanki mąki, 3 jajka, 2/3 szklanki oleju, ekstrakt waniliowy, sól, cynamon i dokładnie zmiksować. Dodać ulubione składniki. Przelać do formy (min. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować roztopionym masłem i obsypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 55 minut lub nawet dłużej (sprawdzając po 35 minutach), do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić na kawałki. Ciasto dobrze się mrozi.
Moje ciasto wyszło płaskie, ponieważ wzięłam za dużą formę :( ale i tak było bardzo smaczne :)
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/02/i-cake-chleb-watykanski-ciasto-harmana.html