Wykonanie
Szybki i prosty sposób na udane ciasto!!!
Ciasto bez ucierania i wałkowania!!!Szarlotka zwana sypaną
Znam ten przepis już od lat i jest to moje ulubione ciasto, gdyż robi się je super szybko!Składniki:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
kaszy manny3/4 szklanki
brazowego cukru ( jeśli
jabłka są bardzo słodkie to mniej)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłekłyżeczka
cynamonu lub więcej3/4 kostki
masłaDo miski wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Jabłka zcieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
cynamon.
Do formy, o średnicy 23, na dno układamy wyciety papier do pieczenia, a boki smarujemy
olejem lub
masłem. Nastąpnie wsypujemy część składników suchych, przykrywamy to warstwą
jabłek, znowu przykrywamy składnikami suchymi i kładziemy resztę utartych
jabłek. Wysypujemy pozostałą warstwę
mąki z
kaszą, a na wierzch ścieramy, na dużych oczkach,
masło tak aby pokryło całą powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Masło podczas pieczenia się topi i razem z
sokiem z
jabłek zespoli wszystkie warstwy.SmacznegoZapraszam również na inne słodkości. Kliknij na zdjęcie i poznaj przepis: