inspiracja1 szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru1 szkl. kaszy mannej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1kg jabłek3/4 kostki masła (prosto z lodówki)cynamon, cukier brązowycukier puder do posypania na wierzch dla wielbicieli prawdziwej słodkościMąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać, a potem podzielić na 3 części.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (duże oczka).Tortownicę o średnicy 21-23cm (u mnie większa, więc ciasto wyrosło mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem.Układamy tak: na sam dół pierwsza część suchych składnikówpołowa startych jabłek + posypujemy cynamonem i cukrem brązowymsuche składnikijabłkasucheNa ostatnią warstwę ścieramy na tarce masło i rozkładamy równomiernie na cieście.Piec w 180st.C przez ok godzinę.