ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

inspiracja
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy mannej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
3/4 kostki masła (prosto z lodówki)
cynamon, cukier brązowy
cukier puder do posypania na wierzch dla wielbicieli prawdziwej słodkości
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać, a potem podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (duże oczka).
Tortownicę o średnicy 21-23cm (u mnie większa, więc ciasto wyrosło mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem.
Układamy tak: na sam dół pierwsza część suchych składników
połowa startych jabłek + posypujemy cynamonem i cukrem brązowym
suche składniki
jabłka
suche
Na ostatnią warstwę ścieramy na tarce masło i rozkładamy równomiernie na cieście.
Piec w 180st.C przez ok godzinę.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/03/szarlotka.html