Wykonanie
Ostatnio potrzebowałam przepisu na ciasto, które nie wymaga dużo czasu do przygotowania i trafiłam właśnie na tą szarlotkę. Przepis mi się spodobał a ciasto wyszło niesamowite. Już wiem, że ta szarlotka będzie częstym gościem na moim
stole.Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
kaszy manny1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 kg
jabłekcynamon⅔ kostki
masłaWykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę,
kaszę,
cukier i
proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na 3 części.Tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować
masłem. Wsypać do niej jedną część suchych składników, następnie równomiernie rozłożyć połowę
jabłek, posypać
cynamonem. Następnie równomiernie rozsypać drugą część suchych składników, rozłożyć resztę
jabłek, posypać
cynamonem oraz rozsypać resztę suchych składników. Na wierzchu rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach
masło.Piec w temperaturze 180 o C przez 60 minut.