ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Przepis ten przyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach o aromacie jabłek i cynamonu.. pełnia szczęścia po prostu.
Dopiero po jakimś czasie zorientowałyśmy się, ze przepis ten pochodzi ze strony Moje Wypieki, tym niemniej jest tak cudowny, że mimo wszystko postanowiłyśmy go zamieścić na blogu. I oto on :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: ok. 8 (mała tortownica)
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy mannej
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
Łyżeczka cynamonu
¾ kostki masła
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mąkę, cukier oraz kaszę mieszamy ze sobą. Następnie dzielimy na trzy w miarę równe części. Małą tortownice wykładamy papierem do pieczenia na dnie, boki możemy posmarować masłem. Na dno wysypujemy 1/3 powstałego proszku, na to układamy 1/2 jabłek i oprószamy delikatnie połową ilości cynamonu. Ponownie wysypujemy 1/3 proszku, układamy równomiernie pozostałe jabłka i cynamon. Z wierzchu posypujemy pozostałe suche składniki. Masło (koniecznie schłodzone) ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia pod tortownicę koniecznie należy podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo inną formę do ciasta ponieważ nadmiar tłuszczu skapuje z tortownicy. Jeśli nic nie podłożymy będzie się przypalał na dnie piekarnika dając brzydki zapach (a później konieczność szorowania całego piekarnika). Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/szarlotka-sypana.html