Wykonanie
Świetny i bardzo smaczny przepis! Bez zagniatania, mieszania, bez
jajek, wystarczy wysypać składniki, zetrzeć
masło, które zespoli całość i upiec:) Do przepisu przekonała mnie Karola, u której to ciasto spróbowałam (byłam zachwycona), a przepis z MW . Bardzo polecam!!!
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszy manny1,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłek - obranych i startychodrobina
cynamonu170g zimnego
masłaSuche składniki -
mąkę,
kaszę,
cukier i proszek wymieszać i podzielić na 3 części. Tortownicę (średnica 22-23cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. 1/3 części suchej mieszanki wyłożyć do tortownicy, na to 1/2 część
jabłek, posypane
cynamonem. Na to kolejną część ciasta i znów
jabłka z niewielką ilością
cynamonu. Na koniec wyłożyć ostatnią część suchej mieszanki. Zetrzeć na wierzch zimne
masło, które zespoli wszystkie warstwy podczas pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 60min.