Wykonanie
Przepis, który dziś Wam polecę pobił wszelkie rekordy szybkości przygotowania ciasta. Oto główna bohaterka – szarlotka sypana. Ciasto bardzo smaczne, mające jednak sporą wadę: bardzo szybko znika ze stołu :). Najdłużej trwa obieranie i ścieranie
jabłek. Przepis pochodzi z bloga tonajezyku.blogspot.com .
SKŁADNIKI1,5 szkl.
mąki pszennej;1,5 szkl.
kaszy manny;1 szkl.
cukru (ja dałam ¾ szkl. brązowego);2 łyżeczki
proszku do pieczenia;150 g zamrożonego
masła;1,5 kg
jabłek;łyżeczka
cynamonu.WYKONANIEDo miski wsypujemy suche składniki i mieszamy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich
cynamon. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części i przekładamy je
jabłkami w kolejności: ciasto/jabłka/ciasto/jabłka/ciasto. Na wierzch ścieramy
masło. Ja wierz posypała
brązowym cukrem. Utworzyła się chrupiąca skorupka. Proponuję także podziurkować ciasto wykałaczką, aby
masło przeszło przez wszystkie warstwy. Pieczemy do momentu, aż wierzch będzie zarumieniony.